Miód to naturalny lek na przeziębienia

Miód to naturalny lek na przeziębienia
Miód to naturalny lek na przeziębienia: sezon na przeziębienia i grypę zaczyna się na początku jesieni i trwa prawie do końca zimy. Zdecydowana większość z nas zapada na co najmniej jedną infekcję każdego roku i chociaż nie zawsze wymagają antybiotyków, zwalczamy je tak szybko, jak to możliwe. Naszym sprzymierzeńcem będzie miód, który możemy spożywać na wiele sposobów.

Dlaczego warto leczyć się miodem?

Na przełomie wieków miód https://mojemiody.pl/ był jednym z głównych środków leczniczych stosowanych w medycynie naturalnej. Do dziś wszyscy słyszymy, że warto leczyć się miodem, nawet jeśli dodatkowo stosujemy leki przepisane przez specjalistów. Dlaczego miód jest polecany? Po pierwsze ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera substancje o właściwościach antybiotycznych i antyseptycznych, takie jak oksydaza glukozowa, apidycyna, inhibina czy lizozym, dzięki czemu stał się naturalnym antybiotykiem. Chronią przed niekorzystnym działaniem mikroorganizmów – głównie bakterii, ale także niektórych wirusów. Hamują również ich rozmnażanie w organizmie, dzięki czemu możemy się wyleczyć w krótszym czasie. Miód ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Pamiętaj, że nawet łagodne przeziębienie może szybko przerodzić się w zapalenie oskrzeli, gardła lub tchawicy. Regularne spożywanie miodu może zmniejszyć ryzyko poważnych chorób.

Zapobieganie czy leczenie?

Eksperci są zgodni co do tego, że wiele naturalnych produktów wspomagających odporność należy przyjmować wyłącznie zapobiegawczo, ponieważ nie reagują one na pierwsze objawy przeziębienia. Tak, jedzenie ich nie szkodzi, ale nie da się całkowicie wyleczyć np. sokiem z cytryny. Nieco inaczej wygląda sytuacja z miodem. Powinna na stałe zagościć w naszej diecie, co oznacza, że ​​powinna być regularnie przyjmowana profilaktycznie. Kiedy jednak zauważymy pierwsze objawy przeziębienia, takie jak katar, kaszel, czy silne zmęczenie, również z powodzeniem możemy po niego sięgnąć. Jest to jeden z nielicznych produktów, który działa zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo.

Jaki miód wybrać na przeziębienie?

Miód to naturalny lek na przeziębienia
Miód to naturalny lek na przeziębienia

Nie jest obojętne, jaki miód wybieramy dla siebie, gdy dopada nas przeziębienie. Najpopularniejszy jest miód lipowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Lipowy/17, który zawiera wiele cennych składników pomagających zwalczać mikroorganizmy. Miód lipowy ma właściwości przeciwzapalne i napotne, dlatego polecany jest w stanach gorączkowych. Jego słodki smak sprawia, że ​​dzieci go pragną. Kolejnym miodem na zimno, do którego mamy dostęp jest miód gryczany https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Gryczany/18. Ma silne właściwości antybiotyczne, jednocześnie wzmacniając nasz organizm. Jednak minusem tego miodu jest jego charakterystyczny ziołowy zapach. Dobrym wyborem jest miód z pyłkiem kwiatowym i propolisem, który wzmacnia układ odpornościowy i mobilizuje go do walki z drobnoustrojami. Jeśli towarzyszy nam głównie katar lub zapalenie górnych dróg oddechowych, warto zastosować miód Polygonum. Innym rozwiązaniem byłyby również miody w różnych smakach, ale zadbajmy o to, aby były one w większości naturalne. Na przykład przydałby się miód z malinami i czarną porzeczką lub imbirem i czosnkiem. Tego typu produkty wzmacniają odporność i pomagają w przeziębieniach, a przy tym świetnie smakują.

Dość lekarstw?

Leczenie przeziębienia miodem to jeden z domowych sposobów na walkę z sezonowymi infekcjami. Jednak pytanie brzmi, czy naturalne antybiotyki naprawdę wystarczą? W przypadku drobnej infekcji miód może pomóc na dolegliwość i nie musimy nawet iść do lekarza. Jednocześnie należy pamiętać o szukaniu pomocy, jeśli objawy nasilą się lub będą się utrzymywać dłużej niż 3-4 dni. Być może rozwinęło się u nas silne zapalenie, które wymaga odpowiedniego leczenia. Pamiętaj, że infekcje nie są sobie równe, więc miód pomoże niektórym, podczas gdy innym posłuży jedynie jako dodatkowa siła w walce z chorobą.

Jak jeść miód przy przeziębieniu?

Herbata z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny wydaje się fajnym zimnym napojem. Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje właściwości w wysokich temperaturach, więc tak, możemy dodawać go do herbaty lub innych płynów, ale muszą one być schłodzone. Miód nie powinien być „gorący” – lepszym rozwiązaniem jest spożywanie go na zimno. Możemy na przykład zrobić kanapki z miodem lub dodać łyżeczkę do naszych płatków. Napój z wrzącej wody, łyżeczki miodu i cytryny to świetna opcja. Pijmy ją codziennie, a szybko staniemy na nogi. Miłośnicy miodu mogą też pić bezpośrednio ze słoiczka łyżeczką. Jednocześnie pamiętaj, aby nie brać go dużo, ponieważ ma kalorie.